Metals and Elements GK Questions – Part 11

101. Alkanes are ______________________
a. Unsaturated Hydrocarbons
b. Saturated Hydrocarbons
c. Polymer
d. Monomers
ANSWER:
b. Saturated Hydrocarbons

102. Which one of the following is correct?
a. Unsaturated oils tend to be solid at room temperature
b. Saturated oils tend to be liquid at room temperature
c. Saturated oils tend to be solid at room temperature
d. None of the above
ANSWER:
c. Saturated oils tend to be solid at room temperature

103. Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?
A. Television
B. Refrigerator
C. Tube light
D. Cooking gas
Answer:
B. Refrigerator

104. Balloons are filled with
A. nitrogen
B. helium
C. oxygen
D. argon
Answer:
B. helium

105. Which of the following does not contain a coinage metal?
A. Silver and Gold
B. Zinc and Gold
C. Copper and Silver
D. Copper and Gold
Answer:
B. Zinc and Gold

106. Which metal pollute the air of a big city?
A. Copper
B. Chromium
C. Lead
D. Cadmium
Answer:
C. Lead

107. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Zinc
Answer:
B. Mercury

108. Chemical formula for water is
A. NaAlO2
B. H2O
C. Al2O3
D. CaSiO3
Answer:
B. H2O

109. The gas usually filled in the electric bulb is
A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxiD.
D. oxygen
Answer:
A. nitrogen

110. The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
A. bromine
B. fluorine
C. chlorine
D. sulphur
Answer:
D. sulphur

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × 3 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter