Metals and Elements GK Questions – Part 12

111. Monazite is an ore of
A. titanium
B. zirconium
C. iron
D. thorium
Answer:
D. thorium

112. Which of the gas is not known as green house gas?
A. Methane
B. Nitrous oxiD.
C. Carbon dioxiD.
D. Hydrogen
Answer:
D. Hydrogen
Explanation:
In order, the most abundant greenhouse gases in Earth’s atmosphere are:
* water vapor
* carbon dioxiD. * methane
* nitrous oxiD. * ozone
* chlorofluorocarbons

113. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is
A. Argon
B. Xenon
C. Helium
D. Krypton
Answer:
C. Helium

114. Which of the following is the lightest metal?
a. mercury
b. copper
c. aluminium
d. lithium
ANSWER:
d. lithium

115. Which two metals combine to form Bell metal?
a. nickel and copper
b. zinc and copper
c. tin and copper
d. brass and nickel
ANSWER:
c. tin and copper

116. Which of the following metals is known to pollute the air of big cities with a large number of vehicles?
a. Lead
b. Mercury
c. Iron
d. Copper
ANSWER:
a. Lead

117. Which of the following metals is used in making the filament of an electric bulb.
a. platinum
b. tungsten
c. carbon
d. chromium
ANSWER:
b. tungsten

118. Name the gas used to extinguish fire?
a. Carbon dioxide
b. Carbon Monoxide
c. Nitrous oxide
d. Nitric oxide
Answer:
a. Carbon dioxide

119. Mainly which gas is present in gobar gas?
a. Carbon
b. Nitrous Oxide
c. Methane
d. Nitric Oxide
Answer:
c. Methane

120. Which non -metal remains liquid at room temperature?
a. Bromine
b. Krypton
c. Rubidium
d. Selenium
Answer:
a. Bromine

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine × = 27

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter