Metals and Elements GK Questions – Part 13

121. Which gas is called laughing gas?
a. Carbon dioxide
b. Carbon Monoxide
c. Nitrous oxide
d. Nitric oxide
Answer:
c. Nitrous oxide

122. Which gas is used for preparation of soda water?
a. Nitrous Oxide
b. Carbon dioxide
c. Aliminium Oxide
d. Carbonic Acid
Answer:
b. Carbon dioxide

123. Name the element required for conversion of solar energy?
a. silver
b. Lead
C. Silicon
d. Corbon
Answer:
C. Silicon

124. Name the metal used in storage batteries?
a. Lead
b. silver
c. platinum
d. zinc
Answer:
a. Lead

125. What is the common name of sodium carbonate?
a. Cooking soda
b. Laughing gas
c. Washing soda
d. Facial Cream
Answer:
c. Washing soda

126. Which metal is used in pencils?
a. Carbon
b. Zinc
c. Lead
d. Graphite
Answer:
d. Graphite

127. Name the metal used as the filament of an electric bulb?
a. Tungsten
b. Zinc
c. Lead
d. Copper
Answer:
a. Tungsten

128. What is made from the mixture of lime and chlorine?
a. Washing Powder
b. Cooking Soda
c. Laughing gas
d. Bleaching powder
Answer:
d. Bleaching powder

129. Name the gas usually filled in the electric bulbs?
a. Hydrogen
b. Nitrogen
c. Oxizen
d. Zink oxide
Answer:
b. Nitrogen

130. What is the other name of deuterium oxide?
a. Heavy water
b. Soft Water
c. Nutrual Water
d. Salt Water
Answer:
a. Heavy water

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = five

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter