Metals and Elements GK Questions – Part 2

11. Which of the following is an element?
A. Ruby
B. Sapphire
C. Emerald
D. Diamond
Answer:
D. Diamond

12. Horizontal rows in the periodic table are called ___________
a. Groups
b. Group 14
c. PerioD.
d. Period 14
ANSWER:
c. PerioD.

13. Water is a good solvent of ionic salts because
A. it has a high specific heat
B. it has no colour
C. it has a high dipole moment
D. it has a high boiling point
Answer:
C. it has a high dipole moment

14. Which of the following is not an isotope of hydrogen?
A. Tritium
B. Deuterium
C. Protium
D. Yttrium
Answer:
D. Yttrium

15. LPG consists of mainly
A. methane, ethane and hexane
B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane
D. methane, butane and propane
Answer:
D. methane, butane and propane

16. Air is a/an
A. compound
B. element
C. electrolyte
D. mixture
Answer:
D. mixture

17. What is laughing gas?
A. Nitrous OxiD.
B. Carbon monoxiD.
C. Sulphur dioxiD.
D. Hydrogen peroxiD.
Answer:
A. Nitrous OxiD.

18. Actinides are the elements with atomic numbers from
A. 97 to 104
B. 101 to 115
C. 89 to 103
D. 36 from 43
Answer:
C. 89 to 103

19. The most important ore of aluminium is
A. galena
B. calamine
C. calcite
D. bauxite
Answer:
D. bauxite
Explanation:
Bauxite is an aluminium ore and is the main source of aluminium.

20. Most soluble in water is
A. camphor
B. sulphur
C. common salt
D. sugar
Answer:
D. sugar

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 − three =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter