Metals and Elements GK Questions – Part 3

21. The element common to all acids is
A. hydrogen
B. carbon
C. sulphur
D. oxygen
Answer:
A. hydrogen

22. Non stick cooking utensils are coated with
A. Teflon
B. PVC
C. black paint
D. polystyrene
Answer:
A. Teflon

23. Galvanised iron sheets have a coating of
A. lead
B. chromium
C. zinc
D. tin
Answer:
C. zinc

24. Among the various allotropes of carbon,
A. coke is the hardest, graphite is the softest
B. diamond is the hardest, coke is the softest
C. diamond is the hardest, graphite is the softest
D. diamond is the hardest, lamp black is the softest
Answer:
C. diamond is the hardest, graphite is the softest

25. Bromine is a
A. black solid
B. red liquid
C. colourless gas
D. highly inflammable gas
Answer:
B. red liquid

26. The hardest substance available on earth is
A. Gold
B. Iron
C. Diamond
D. Platinum
Answer:
C. Diamond

27. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
A. copper
B. magnesium
C. iron
D. calcium
Answer:
B. magnesium

28. Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
Answer:
A. Graphite

29. is the common name for
A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate
Answer:
A. Sodium carbonate
Explanation:
What is the scientific name for washing soda?
Sodium carbonate (also known as washing soda or soda ash), Na2CO3 is a sodium salt of carbonic aciD.

Scientific name for baking soda?
Sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate is the chemical compound with the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder. Since it has long been known and is widely used, the salt has many related names such as baking soda, bread soda, cooking soda, and bicarbonate of soda.

30. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically
A. silicon dioxiD.
B. germanium oxiD.
C. a mixture of germanium oxide and silicon dioxiD.
D. sodium silicate
Answer:
A. silicon dioxiD.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × 2 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter