Metals and Elements GK Questions – Part 5

41. Which of the following is correct?
a. Protons and Neutrons are electrically charged
b. Protons and Electrons are electrically charged
c. Electrons and Neutrons are electrically charged
d. Neutrons, Electrons and Protons are electrically charged
ANSWER:
b. Protons and Electrons are electrically charged

42. What is the relative charge of Proton and Electron?
a. -1, +1
b. +1, -1
c. +2, -2
d. -2, +1
ANSWER:
b. +1, -1

43. The number of ____________ is equal to number of __________ in its nucleus.
a. Protons, Electrons
b. Electrons, Neutrons
c. Protons, Neutrons
d. Electrons, Protons
ANSWER:
d. Electrons, Protons

44. The pH level is lower if ______________________
a. Concentration of hydrogen ions is greater
b. Concentration of hydrogen ions is lower
c. Concentration of nitrogen ions is greater
d. Concentration of nitrogen ions is lower
ANSWER:
a. Concentration of hydrogen ions is greater

45. All acids contain _____
a. H-
b. H+
c. N+
d. N-
ANSWER:
b. H+

46. Which is strongly acidic (0) on pH scale among the following?
a. Stomach acid
b. Battery acid
c. Lemon juiC.
d. Vinegar
ANSWER:
b. Battery acid

47. Which of the following is strongly alkaline (13) on pH scale?
a. BleaC.
b. Soapy water
c. Ammonia
d. Sea water
ANSWER:
a. BleaC.

48. Which one among the following metals is used for making boats because it does not corrode by seawater?
a. Tungsten
b. Nickel
c. Antimony
d. Titanium
ANSWER:
d. Titanium

49. Which one of the following metals/alloys is used in electric heating elements?
a. Nichrome
b. Chromium
c. Steel
d. Bronze
ANSWER:
a. Nichrome

50. In which of the following metals is the speed of sound the fastest?
a. copper
b. aluminium
c. steel
d. gold
ANSWER:
b. aluminium

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × = eighty one

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter