Metals and Elements GK Questions – Part 6

51. Which of the following is the heaviest metal?
a. gold
b. osmium
c. mercury
d. lead
ANSWER:
b. osmium

52. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
a. magnesium
b. mercury
c. manganese
d. molybdenum
ANSWER:
b. mercury

53. Which of the following metals is central to chlorophyll, the pigment which gives green colour to leaves of plants?
a. magnesium
b. manganese
c. aluminium
d. sodium
ANSWER:
a. magnesium

54. Due to its reactivity, the alkali metal sodium is stored in –
a. water
b. alcohol
c. kerosene
d. ethanol
ANSWER:
c. kerosene

55. Thin foils of which of the following metals are used in decorating sweets?
a. steel
b. aluminium
c. chromium
d. silver
ANSWER:
d. silver

56. Which of the following metals has been used in making the Statue of Liberty?
a. gold
b. iron
c. bronze
d. copper
ANSWER:
d. copper

57. Alkalis are ______________________________
a. Bases that are insoluble in water
b. Acids that are soluble in water
c. Acids that are insoluble in water
d. Bases that are soluble in water
ANSWER:
d. Bases that are soluble in water

58. Which one of the following metals is the best conductor of electricity?
a. iron
b. copper
c. silver
d. aluminium
ANSWER:
c. silver

59. The lowest energy level fills with ____________ first.
a. Electrons
b. Protons
c. Neutrons
d. Electrons and Protons
ANSWER:
a. Electrons

60. What is the maximum number of electrons the second energy level can hold.
a. 6
b. 8
c. 4
d. 2
ANSWER:
b. 8

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 16

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter