Metals and Elements GK Questions – Part 7

61. Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?
A. Radium
B. Zinc
C. Uranium
D. Mercury
Answer:
D. Mercury

62. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because
A. it is a sterilising agent
B. it dissolves the impurities of water
C. it is a reducing agent
D. it is an oxidising agent
Answer:
D. it is an oxidising agent

63. Sodium metal is kept under
A. petrol
B. alcohol
C. water
D. kerosene
Answer:
D. kerosene

64. Which of the following are the ingredients of gun metal?
A. Iron, Zinc, Titanium
B. Iron, tin
C. Iron, Brass, Tin
D. Copper, Tin
Answer:
D. Copper, Tin

65. From which mineral is radium obtained.
A. Rutile
B. Haematite
C. Limestone
D. PitchblenD.
Answer:
D. PitchblenD.

66. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as
A. transition metals
B. main group metals
C. alkali metals
D. rare metals
Answer:
A. transition metals

67. Heavy water is
A. deuterium oxiD.
B. PH7
C. rain water
D. tritium oxiD.
Answer:
A. deuterium oxiD.

68. The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is
A. bitumen
B. anthracite
C. lignite
D. peat
Answer:
D. peat

69. Tetraethyl lead is used as
A. pain killer
B. fire extinguisher
C. mosquito repellent
D. petrol additive
Answer:
D. petrol additive

70. Which of the following is used as a lubricant?
A. Graphite
B. SiliC.
C. Iron OxiD.
D. Diamond
Answer:
A. Graphite

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 − = zero

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter