Metals and Elements GK Questions – Part 8

71. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen
Answer:
B. Hydrogen sulphide

72. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
Answer:
B. Bromine

73. The gases used in different types of welding would include.
A. oxygen and hydrogen
B. oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
C. oxygen, acetylene and argon
D. oxygen and acetylene
Answer:
D. oxygen and acetylene

74. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
A. osmosis
B. deliquescenC.
C. efflorescence
D. desiccation
Answer:
B. deliquescenC.

75. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed
A. without any change in the weight of the nail
B. with decrease in the weight of the nail
C. with increase in the weight of the nail
D. without any change in colour or weight of the nail
Answer:
C. with increase in the weight of the nail

76. The two elements that are frequently used for making transistors are
A. boron and aluminium
B. silicon and germanium
C. iridium and tungsten
D. niobium and columbium
Answer:
B. silicon and germanium

77. In fireworks, the green flame is produced because of
A. sodium
B. barium
C. mercury
D. potassium
Answer:
B. barium

78. Permanent hardness of water can be removed by adding
A. chlorine
B. washing soD.
C. potassium permanganate
D. bleaching powder
Answer:
B. washing soD.

79. Marsh gas is
A. nitrogen
B. ethane
C. methane
D. hydrogen
Answer:
C. methane

80. What do non metal atoms lose to form negatively charged ions?
a. Protons
b. Neutrons
c. Electrons
d. Protons and Neutrons
ANSWER:
c. Electrons

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × = four

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter