Metals and Elements GK Questions – Part 9

81. The atoms in a molecule are joined together by _____________
a. Covalent bond
b. Ionic bond
c. Single bond
d. Double bond
ANSWER:
a. Covalent bond

82. After any chemical reaction __________________
a. Total mass of products is same as the total mass of the reactants
b. Total mass of products is less than the total mass of the reactants
c. Total mass of products is more than the total mass of the reactants
d. None of the above
ANSWER:
a. Total mass of products is same as the total mass of the reactants

83. Reactive metals are extracted by ______________
a. Carbon
b. Carbon monoxid.
c. Emulsion
d. Electrolysis
ANSWER:
d. Electrolysis

84. Why are noble metals so named.
a. Because they are expensive
b. Because they are generally resistant to corrosion and oxidation
c. Because they are rarely found in the earth
d. Because they are more malleable and ductile than others
ANSWER:
b. Because they are generally resistant to corrosion and oxidation

85. Metals are good conductors of electricity because
a. they are electrically unstable
b. atoms in their molecules are loosely packed
c. they have free electrons
d. they are ductile
ANSWER:
d. they are ductile

86. Into which of the following metals does radioactive Uranium decay when it loses all its radioactivity?
a. Radium
b. Carbon
c. Lead
d. Hydrogen
ANSWER:
c. Lead

87. Galvanized iron has a thin coating of :
a. copper
b. tin
c. zinc
d. aluminium
ANSWER:
c. zinc

88. The Venus symbol (?), a circle with a small cross below it, is the gender symbol for female and also the metal –
a. gold
b. copper
c. zinc
d. silver
ANSWER:
b. copper

89. Plumbism is a condition due to the poisoning effect of –
a. lead
b. mercury
c. copper
d. uranium
ANSWER:
a. lead

90. Duralumin is an alloy of copper and
a. lead
b. zinc
c. tin
d. aluminium
ANSWER:
d. aluminium

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + 8 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter