Current Affairs 2015-2016 for Competitive Exams – Part5

This is the Part 5 Current Affairs questions and answers section with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

81. Name the Government launched Augmented Reality Application.
Answer- Sakaar

82. Government recently launched Augmented Reality Application named Sakaar. For which purpose it was launched?
Answer- to highlight the achievements of the Department of Space.

83. Which express train was recently rechristened as Yoga Express?
Answer – Haridwar Mail

84. Which Indian mobile handset maker recently announced to set up its first mobile phone manufacturing facility in Hyderabad?
Answer – Karbonn

85. ISRO recently announced that their GAGAN system will provide navigational support to Indian Railways. Expand GAGAN.
Answer – GPS-aided geo-augmented navigation

86. Union Government recently revised the target under National Solar Mission to _______.
Answer – 1 Lakh MW

87. Name the first 100% blind officer in Indian Foreign Services.
Answer – Beno Zephine

88. Government recently revised the National Solar Mission target to 1 Lakh MW. It is expected to be achieve by ____.
Answer – 2022

89. Beno Zephine became first 100% blind officer in ________.
Answer – Indian Foreign Services

90. Who was recently appointed as the Director of National Crime Records Bureau (NCRB)?
Answer – Archana Ramasundaram

91. Name the Indian architect passed away recently who was Dubbed “India’s Greatest Architect” by the Royal Institute of British Architects.
Answer – Charles Correa

92. As per Housing For All by 2022 Scheme, Government will provide interest subsidy of ____ on housing loans provided to EWS/LIG categories.
Answer – 6.5%

93. What amount will be granted per house by the Government under the slum rehabilitation programme of Housing for All by 2022?
Answer – One Lakh Rupees

94. Who was recently given additional charge as Director General of Bureau of Indian Standards?
Answer – G Gurucharan

95. Name the newly appointed executive director of Amnesty International India.
Answer – Aakar Patel

96. How many phases does Housing for All by 2022 have?
Answer – 3 Phases

97. Who was conferred with 10th Navlekhan Award of Bharatiya Jnanpith?
Answer – Babusha Kohli, Upasana

98. Name the Government launched weather alert service.
Answer – NOWCAST

99. With which country did India recently sign a MoU on establishing a collaborative program in official statistics?
Answer – Tanzania

100. As per IAMAI’s Social Media in India 2014 report, How many social media users as on April, 2015 are there in India?
Answer – 143 Million

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 7 =

Popup Dialog Box Powered By :
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter