Current Affairs 2015-2016 for Competitive Exams – Part7

This is the Part 7 Current Affairs questions and answers section with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

121. Sri Sri Ravi Shankar was conferred with Orden de la Democracia Simon Bolivar en el grado de cruz Caballero. It is the highest civilian award of which country?
Answer – Columbia

122. Praful Bidwai recently passed away. He was noted for his works in the field of __________.
Answer – Journalism

123. 1st One-Stop Crisis Centre under Nirbhaya Fund will be launched in which state?
Answer – Chhattisgarh

124. India’s first air-conditioned DEMU train was launched in _______.
Answer – Kochi

125. Kerala Government’s highest honour for music, Swathi Puraskar was recently conferred to _________.
Answer – Ustad Amjad Ali Khan

126. Who was selected for Sangita Kalanidhi Award of the Music Academy?
Answer – S Subrahmanyan

127. Sanjay Deshmukh appointed Vice-Chancellor of which university?
Answer – Mumbai University

128. Bongaigaon Power Plant is located in which state?
Answer – Assam

129. Which state topped the list of States commissioning grid connected Solar Power projects?
Answer – Rajasthan

130. Which state declared June 22 as Snake Bird Day?
Answer -Kerala

131. Kerala declared ______ as Snake Bird Day.
Answer – June 22

132. Which state declared Blue Mormon as state butterfly?
Answer – Maharashtra

133. What was India’s rank in Global Peace Index (GPI) 2015?
Answer – 143

134. Name the former head of Missionaries of Charity who recently passed away.
Answer – Sister Nirmala Joshi

135. Hemis festival is celebrated in which Indian state?
Answer – Jammu & Kashmir (Ladakh)

136. Who was conferred with The 28th Moortidevi Award for 2014?
Answer – Vishwanath Tripathi

137. Vishwanath Tripathi was conferred with The 28th Moortidevi Award for 2014 for _________.
Answer – Vyomkesh Darvesh

138. The Government approved a proposal for setting up a second international airport in NCR at ________.
Answer – Jewar

139. With which country did India sign MoU on cancer research, control, prevention and management?
Answer – United States of America

140. With the launch of the first phase of Chennai Metro Rail Service, Chennai became the ____ city to have Metro Railways.
Answer – 6th

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = twenty

Popup Dialog Box Powered By :
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter